Muut järjestelyt
Jo hakuprosessin aikana kannattaa alkaa kartoittaa myös muita selvitettäviä asioita. Ulkomaille muuttamiseen liittyy paljon virallista mutta myös ihan käytännön kannalta huomioitavaa. Hienoa olisi, jos ulkomaille lähtevä tai sitä suunnitteleva voisi käydä tutustumismatkalla kohteessa. Esimerkiksi välimatkoja ja liikenneyhteyksiä on helpompi hahmottaa ja hintatasonkin ymmärtää konkreettisemmin paikan päällä.
Erilaisista Facebook-ryhmistä (esim. suomalaiset opiskelijat Hollannissa jne.) saa vertaistukea ja -ohjeita, mutta on hyvä muistaa, että jokaisen kokemus on tietenkin omanlainen eivätkä some-ryhmät ole virallisia neuvontakanavia.
Ulkomailla pidempään asuvan on hyvä avata suomalaisen pankkitilin lisäksi paikallinen tili, sillä se voi olla jopa vaatimus. Monet yksityiset vuokranvälittäjät odottavat, että sinulla on paikallinen pankkiyhteys ja -tili, jonka kautta asioit.
Kotimaassakin riittää tehtävää ennen lähtöä: huolehdi terveysasiat kuntoon, käy hammaslääkärissä ja uusi tarvittavat resepit. Hanki riittävä vakuutusturva ja selvitä, oletko ulkomailla ollessasi Suomen sosiaaliturvan alainen. Eurooppaan lähtevän kannattaa ehdottomasti hankkia eurooppalainen sairausvakuutuskortti. Varmista, että passisi on voimassa vielä hyvän aikaa. Tee itsellesi ICE-kortti (in case of emergency) ja pidä sitä mukanasi esim. lompakossasi.
____________________________________________________________________
Keskeisiä kysymyksiä:
Mitä virallisia papereita ja lupia tarvitaan?
Miten opiskelijoiden asuminen, terveydenhoito ja muut opintososiaaliset asiat järjestyvät kohdemaassa?
Mistä apua tai neuvoa, jos jotain yllättää sattuu?
Viralliset paperit kuntoon
Ulkomaille yli kolmeksi kuukaudeksi muuttavan pitää tehdä virallinen muuttoilmoitus Digi- ja väestötietovirastolle. Ilmoitus ulkomaille muuttamisesta pitää tehdä myös Kelaan ja hyvä on tehdä myös matkustusilmoitus ulkoministeriöön.
Selvitä hyvissä ajoin kohdemaan maahantulomääräykset ja tarvittavat matkustusasiakirjat suurlähetystöstä. Monilla mailla on opiskelijoille oma viisumityyppi ja niiden hakemisessa on omat määräyksensä. Viisumi anotaan yleensä kohdemaan suurlähetystöstä, ja usein jo anominen on maksullista. Opiskelupaikka yleensä on oltava vahvistettu ennen viisumin anomista. Maasta riippuen viisumi voi sisältää vain yhden tai useamman maahan saapumisen tai poislähtökerran. On myös hyvä huomata, että opiskelijaviisumi ei välttämättä oikeuta työntekoon kohdemaassa vaan työviisumi tai -lupa on ehkä haettava erikseen.
EU-kansalainen ei tarvitse viisumia toiseen EU-maahan, mutta asukkaaksi ehkä pitää paikallisviranomaisille rekisteröityä. EU:n kansalaisella on myös oikeus työskennellä missä tahansa EU-maassa ilman erillistä työlupaa.
Ennen lähtöä on tärkeää tarkistaa vakuutusturvan riittävyys ja vahvistaa sitä vapaaehtoisilla vakuutuksilla. Pidempään ulkomailla oleskeleva ei välttämättä enää kuulu Suomen sosiaaliturvan piiriin. Monet yliopistot sen sijaan tarjoavat opiskelijoilleen kattavia sairausvakuutuksia opintojen ajaksi.
Kaikista virallisista asiakirjoista kannattaa ottaa kopiot sekä fyysisessä että sähköisessä muodossa talteen itselle ja luotettavalle läheiselle kotona. Jos oikea dokumentti katoaa, kopion avulla voit asioida kotimaasi edustustossa ulkomailla ja saada apua.
Kulttuurishokki
Uuteen ympäristöön sopeutuminen vie aikaa ja voi olla, että jossain vaiheessa aluksi ihastuttaneet eksoottiset erikoisuudet alkavatkin muuttua ärsyttäviksi. Etukäteen ei voi tietää, miten vahvasti tai missä vaiheessa kukin reagioi. Siksi on hyvä jo varmuuden vuoksi miettiä, millaiset selvitymiskeinot toimivat itsellä, millä tavoin selviää mahdollisten haasteiden ja hankalampien vaiheiden yli.
Elämä ulkomailla kansainvälisessä ympäristössä saattaa vaikuttaa hyvinkin sosiaaliselta, mutta totuus voi olla toinen. Sosiaalisten suhteiden luominen täysin tyhjästä voi olla hitaampaa ja työläämpää kuin olisi voinut kuvitella. Oma-aloitteisuutta tarvitaan, ja se vie paljon energiaa, mutta myös tuo paljon.
Muihin ulkomaalaisiin voi olla helpompi tutustua kuin paikallisiin, joilla on jo valmiit kuviot, mutta ihan kaikki ystävyyssuhteet, niin paikalliset, kansainväliset kuin myös suomalaiset ovat tärkeitä oman kotoutumisen ja sopeutumisen kannalta.
Asuminen
Asuntotilanne saattaa monessa opiskelukaupungissa olla haastava. On hyvä huolehtia kaikki asunnon vuokraamiseen liittyvät asiakirjat jo etukäteen valmiiksi, niin ettei vuokrasopimuksen tekeminen ainakaan niiden vuoksi viivästy.
Jos opiskelupaikan myötä tarjotaan asuntoa, kannattaa siihen tarttua. Uutta ja itselle mieluisampaa voi sitten etsiä ajan kanssa.
Usein asunto on useamman opiskelijan kimppakämppä, kaikilla ei välttämättä ole omaa huonettakaan. Näin pääsee kuitenkin alkuun eikä tarvitse heti huolehtia (kaikista) huonekaluista tai taloustavaroista. Samalla tutustuu muihin opiskelijoihin, saa tukea ja neuvoja, ehkä jo oikeita ystäviäkin.
Isoimmissa kaupungeissa asumisen kustannukset ovat yleensä kalliimmat kuin pienemmissä, samoin tietenkin kaupungin keskustassa verrattuna lähiöihin. Vuokran lisäksi maksettavaksi tulevat myös sähkö-, vesi- ja nettimaksut, ehkä joskus veroluonteisia maksujakin (esim. jätteiden käsittelymaksu).
Matkat
Matkakustannukset saattavat yllättää, ja siksi etukäteen tiedetyt matkat kotimaahan esimerkiksi loma-aikoina kannattaakin varata jo hyvissä ajoin. Edullisia lippuja ei välttämättä ole tarjolla sesonkiaikana. Ystävät tai kotiväki eivät voi piipahtaa kylässä kovin usein ja itselläkin voisi olla hyvä pitää tilillä ”jemmassa” paluulipun verran yllättäviä tilanteita varten.
Jos jotain ikävää sattuu
Jos jotain äkillistä ikävää sattuu, apua on toki saatavissa. Suomalainen on ulkomailla suomalaisena, mutta myös EU-kansalaisena.
Ensisijaisesti apua antaa maan Suomen suurlähetystö. Jos kyseisessä maassa Suomella ei ole omaa toimipistettä, apua voi pyytää minkä tahansa muun EU:n jäsenvaltion toimipaikasta. Apua on tarjolla samalla tavalla kuin kyseisen maan kansalaisille.
Apua voi saada esimerkiksi passin katoamiseen ja väliaikasen passin saamiseen liittyvissä asioissa sekä myös onnettomuuden tai sairastumisen sattuessa.
Jo ennen ulkomaille muuttoa kannattaa siis laittaa talteen puhelinnumero sekä osoite, josta Suomen suurlähetystö löytyy.